Rijles pakket

Rijles pakket

Fijn hoor, als je eindelijk 16,5 jaar oud bent. Je mag dan eindelijk beginnen met autorijlessen! Vroeger moest je 18 jaar zijn, maar dat is dus al een hele tijd niet meer. Als je 16,5 jaar oud bent, mag je officieel beginnen met het volgen van rijlessen. Een half jaar later mag je ook daadwerkelijk afrijden. En als je echt heel ongeduldig bent, is het zelfs mogelijk om vanaf je 16e levensjaar zelfs al je theorie te halen. Of je begint natuurlijk pas op je 48e. Het kan allemaal. Wanneer je ook begint met rijden, het is altijd handig om te kijken voor een rijles pakket. Dit scheelt je namelijk flink qua kosten en het is dus voordeliger.

Een rijles pakket nemen?

Een rijles pakket bestaat altijd uit een x-aantal lessen, lessen tegen een gereduceerd tarief. Als je deze lessen los zou bestellen, dan moet je toch al snel denken aan prijzen rond de 42,- à 59,- euro per uurtje lessen. Dit bedrag kan dus al snel oplopen als blijkt dat je niet over bovengemiddeld veel rijtalent hebt. Gemiddeld genomen mag je uitgaan van ongeveer 40 rijlessen voordat de instructeur denkt dat je klaar bent om deel te nemen aan het praktijkexamen. Als we uitgaan van een prijs van 50,- euro per uur, dan zit je toch al rond de €2000,- in totaal. En dat is alleen voor de lessen.

Extra kosten

Maar met alleen het betalen van je rijlessen, red je het niet. Je zal ook moeten betalen voor je theorie-examen en je praktijk examen. Bij een rijles pakket zitten deze kosten er vaak al inbegrepen. En je betaalt dus gemiddeld genomen minder per les, als je besluit een pakket te nemen. Het is dus een stuk voordeliger dan als je losse lessen neemt. Vaak is het zelfs mogelijk om gespreid te betalen, zodat je niet in 1x een groot bedrag hoeft te betalen. Vraag ook zeker of er misschien een tussentijdse toets in het pakket zit. Met deze toets weten jij en de instructeur hoe het met je voortgang gaat en of je misschien al klaar bent om daadwerkelijk af te rijden.

Type auto

Naast dat je moet kiezen of een rijles pakket in jouw situatie misschien een goed idee is, heb je ook de keuze tussen het rijden in een automaat of in een ‘normale’ schakelauto. Alhoewel de meeste mensen zullen kiezen voor een schakelauto, heb je bij steeds meer rijscholen dus ook de optie om te kiezen voor een automatische auto. Hierbij hoef je dus niet te schakelen, wat het rijden een stuk makkelijker maakt. In de regel heb je ook minder lessen nodig, als je besluit in een automaat te rijden. Het ‘nadeel’ is wel dat je, als je in een automaat lest en afrijdt, je daarna alleen in een automaat mag rijden. Je krijgt namelijk een rijbewijs met een automaatcode 78. Dit houdt dus in dat je alleen in een automaat mag rijden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *